Prijava
| Registrujte se
ŠPANIJA: Tenerife, Ostrvo sreće, uspon na ugašeni vulkan
Datum održavanja: 26.7.2017. - 5.8.2017.
Vodič ture: Jelena Molović
Najviši vrh(m): 3718
Cena:

Tenerife, ostrvo sreće,

Uspon na ugašeni vulkan Teide (3718m),

Barselona, Španija

 

Datum akcije: 26.7. – 5.8.2017.

Vodič : Jelena Molović

Tenerife su jedna od 20 najposećenijih svetskih destinacija. Blaga klima, temperature koje u letnjim mesecima ne prelaze iznad 30 stepeni, netaknuta priroda, nestvarno lepe plaže, vulkani i prirodni parkovi samo su neke od preporuka za istraživanje ove egzotične destinacije.

Kanarska ostrva, od kojih je Tenerife najveće sa skoro 900 000 stanovnika, pozicionirana su u Atlantskom okeanu, veoma blizu obale Maroka, pa je zbog blizine afričkog kontinenta klima blaga, večitog proleća sa temperaturama koje se retko spuste ispod 20 stepeni tokom cele godine.

Priroda je ovde bila izuzetno darežljiva. Na severu preovlađuje suptropska klima s bujnom vegetacijom, a na sušnom, polupustinjskom jugu su prostrane plaže s vulkanskim peskom i veličanstvene stenovite obale. Ostrvo je vulkanskog porekla i priroda mu  je zaista podarila božanstvenu lepotu, tako da je preko 40% površine zaštićeno zakonom, što zbog vulkana, rezervata endemskih vrsta ili, zbog nesvakidašnjih pejzaža. U središtu ostrva uzdiže se najviši planinski vrh Španije, 3.718 m visoki (ugašeni) vulkan Teide, koji u zimskim mesecima krasi snežna kapa. Posebna avantura je popeti se do njegovog impozantnog grotla, širokog 80 metara. Međutim, vulkan je samo jedna atrakcija ostrva sa 350 km dugom obalom, sa sijaset malih i velikih uvala i zaliva, smeštenih između pitomih i strmih litica, plažama crnog, belog i zlatnožutog peska. Na ostrvu preovlađuju plaže sa crnim peskom, koji je nastao iz vulkanske prašine i magme.

 

Za Tenerife se slobodno može reći da je Zemlja parkova, jer pored nacionalnog parka Teide, na planini La Manča postoji drugi vulkan, koji je poslednji put bio aktivan u 18. veku. Druga prirodna znamenitost je Ikod de Los Vinos u kojem se nalazi Park milenijumskih zmajeva, odnosno zmajevo drvo staro oko 3.000 godina, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Treći park je zoološki vrt Loro Park Sijam, a četvrti Sijam, najveći akva park u Evropi, koji je Špancima poklonila tajlandska princeza i uredila ga u istočnjačkom stilu. Tu su i planina Monte Esperansa, nastanjena kanarskim četinarima, sa koje se pruža predivan pogled na celo ostrvo.

 

Glavni grad, Santa Kruz, koji je ujedno i neizbežna  turistička atrakcija zbog prelepih crkava, muzeja, sa prepoznatljivim Auditorijumom i Španskim trgom. U blizini grada nalazi se plaža Teresita, poznata i prepoznatljiva po žutom pesku, kojeg je vetar doneo iz Sahare, što je razlikuje od svih ostalih na ostrvu gde su pesak i šljunak u bojama od tamnosive do teget-crne. 

 

Plan akcije:

26.07.2017. (sreda) polazak (Beograd-Budimpešta-Barselona-Tenerife)

 Vreme i mesto polaska iz Beograda će biti naknadno objavljeno učesnicima naše avanture

27.07. 2017. (četvrtak) dolazak na Tenerife u prepodnevnim satima. Smeštaj u naše apartmane u Puerto de la Cruz. Slobodno vreme. Odlazak na plažu Playa Jardin. Večernja šetnja (oko 6km) u bližoj okolini: Castillo de San Felipe, park Jardin Aquatico.

28.7.2017. (petak) Puerto de la Cruz. Loro park je prostran ZOO vrt, dom delfina, kitova orki, pingvina i raj za papagaje i mnoge druge tropske ptice. Park održava svakodnevne predstave sa delfinima i orkama. Vodeni park Costa Martianez. Botanička bašta. Vrt orhideja i zmajevog drveta Jardin de Orquideas de Sitio Litre.

 

29.7.2017. (subota) Santa Cruz, glavni grad ostrva, treking (10km, oko 4h): Castillo de San Juan Bautista, Crna tvrđava, Auditorijum Tenerife, Crkva Sv.začeća (Iglesia de la Concepción), stara pijaca, Kule Santa Kruza,  Španski trg i Trg Kandelarija . Najpoznatija plaža Playa Las Teresitas.

 

30.7.2017. (nedelja) Santa Cruz. Candelaria, poznat i kao Villa Mariana de Candelaria, malo je mestašce na istočnoj obali Tenerifa 17km udaljeno od Santa Cruz-a. Mesto je hodočašća gde se nalazi bazilika Gospe od Kandelarije, zaštitnice Kanarskih ostrva. Treking nestvarnim reljefom vulkanskih predela – Specijalni rezervat prirode Malpaís de Güimar (7km, 3h)

 

31.7.2017. (ponedeljak) Icod de los Vinos, prelepo mesto na severozapadu ostrva, okruženo plodnim poljima, a u daljini vulkanskim vrhovima. U samom centru se nalazi veliko Zmajevo drvo, simbol gradića. Garachico, nekada najbogatiji grad ostrva, nalazi se na severnoj obali, i predstavlja pravu atrakciju uličicama i kućama u finom italijasnkom stilu, a dom je mnogih umetnika. Buenavista del Norte, gradić na severu, u kojem se meša uticaj portugalskih starosedeoca i andaluzijskog stila kasnije pridošlih Španaca. Dolina Masca, spektakularno područje zapadnih Tenerifa, naselje Masca visoko iznad mora, kanjon Masca. Treking kroz kanjon u trajanju od 4h, 10km.  Santiago del Teide. Los Gigantes, neverovatne litice na zapadu ostrva.

 

1.8.2017. (utorak) Nacionalni park El Teide. Vožnja žičarom do visine 3500m. Uspon na vrh Teide  (3718m).  Najviši vrh Španije.  Počinjemo uspon na 2150m u NP El Teide, prolazeći pored čudnih i zadivljujućih oblika vulkanske lave, korita kojima je tekla lava, neobičnim biljni i životinjskim svetom. Mesečev pejzaž Corona Forestal. Nakon aklimatizacije na visinu, nastavljamo koristeći žičaru do vidikovca na visini od 3550m, sa kojeg se može videti celo sotrvo, ali i druga ostrva arhipelaga. Najhrabriji i izdržljivi ići će na uspon do samog vrha vulkana (3718m).

 

2.8.2017. (sreda) Playa Bollullo, Playa de Benijo, treking severnim delom ostrva (8km, 3h), Vodeni park Sijam, jedan od najboljih akvaparkova na svetu.

 

3.8.2017. (četvrtak) Barselona. Dolazak u Barsu u ranim popodnevni satima, smeštaj u hotel, odmor i slobodno vreme za šetnju gradom.

4.8.2017. (petak) Zajedničko istraživanje grada

 

5.8.2017. (subota) Slobodno vreme za individualne šetnje gradom i posete muzejima. Popodne krećemo na aerodrom i idemo za Budimpeštu. Iz Budimpešte se vraćamo za Beograd i stižemo kući posle ponoći.

 

CENA: 700 e (u dinarskoj protivvrednosti)

U cenu je uračunato:

 • transfer Beograd-Budimpešta-Beograd
 • avio prevoz Budimpešta-Barselona-Budimpešta,
 • avio prevoz Barselona-Tenerife-Barselona,
 • 7 noćenja u apartmanima
 • 2 noćenja u hotelu Barselona
 • boravišne takse.

U cenu nije uračunato:

 • putno-zdravstveno osiguranje,
 • transferi između pojedinih mesta obilazaka (gradski prevoz, taksi),
 • poseta muzejima i ostalim kulturno-istorijskim znamenitostima, ulaznice u parkove zabave
 • individualni troškovi i fakultativni izleti

Uslovi plaćanja:

 • Da bi se akcija realizovala potrebno je minimum 16 učesnika.
 • Prijave uz akontaciju od 350 EUR najkasnije do 15.5.2017. (zbog kupovine avionskih karata). Druga rata (200 EUR) do 1.7.2017., a treća (150 EUR) do pred polazak na put.

Opis smeštaja:

Tenerife – hotel u samom centru Puerto de la Cruz, 200m od plaže Playa Jardin, u jednoj od glavnih avenija grada, vrlo blizu vodenom parku i Loro Zoo vrtu, sa pogledom na Orotava dolinu i vrhove Teida. Hotel poseduje otvoreni bazen, dečje igralište, restoran sa bifeom, kafić, trpezariju za ručavanje, snek bar na terasi, trgovinu, WiFi prostoriju. Dvokrevetni prostrani studiji, dnevni boravak sa korišćenjem kuhinje, kupatilo, uređena terasa. Noćenje sa doručkom.

Barselona – hotel se nalazi u centru grada u starom jezgru, veoma blizu Las Ramblas bulevara (najpoznatije ulice u gradu, slično našoj Knez Mihajlovoj) i  trga Plaza Reial. Sobe su trokrevetne i četverokrevetne, sa potpuno opremljenim kupatilom, fenom, TV, klimom, balkonom. Sve sobe su prostrane i moderno dekorisane. Noćenje sa doručkom.

NAPOMENE: U slučaju promene cene avio prevoza avio kompanije, organizator zadržava pravo da promeni cenu aranžmana. Iz tog razloga svi zainteresovani treba što pre da se jave kako bi što ranije obezbedili povoljne avio karte.

Cena je garantovana samo kada se uplati celokupan iznos cene avio karte.

Moguće je blago pomeranje datuma putovanja u zavisnosti od raspoloživosti mesta na letovima (1-2 dana)

U slučaju odustajanja, a kupljene su avio karte i bukiran smeštaj na navedenim lokacijama, akontacija se ne vraća. Prijavljeni u tom slučaju treba naći zamenu.

 

     Organizator putovanja zadržava pravo izmene programa putovanja (redosled pojedinih sadržaja programa usled objektivnih okolnosti).

 

     Turu je moguće realizovati i sa manjim brojem putnika uz neophodne korekcije cene i uslova putovanja uz saglasnost prijavljenih putnika.

 

     U slučaju nedovoljnog broja putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu puta je najkasnije 10 dana pre polaska.

     Obaveza je putnika da za putovanje obezbedi ispravan putni dokument i da se pridržava carinskih i drugih propisa.

 

     Kalkulacija je rađena na bazi od minimum 12 prijavljenih putnika; ukoliko se prijavi manji broj putnika, putovanje se može realizovati uz povećanje čitavog iznosa putovanja u odnosu na broj putnika u cilju pokrivanja svih troškova organizatora putovanja uz saglasnost putnika.

 

     Ukoliko putnik otkaže putovanje mesec i više dana pred polazak na put, da bi povratio uplaćena sredstva može naći zamenu, u protivnom organizator ima pravo da zadrži novac za organizacione troškove, a to je 30% od ukupne cene koštanja ture sa uključenim avio taksama.

     Ukoliko putnik otkaže putovanje u kraćem periodu od mesec dana pre puta, može pronaći zamenu, ali nema pravo na povraćaj novca, ukoliko je organizator putovanja međunarodne i lokalne avio karte i troškove putovanja u vidu ekskurzija, hotela, transfera i lokalnih vodiča već isplatio lokalnim agentima u zemlji u koju se putuje.

 

Prijava : Vodič Jelena Molović 060/3940-989  jmolovic@gmail.com

Najnovije galerije:
Img_0039_tiny
Škola orijentiringa
Slika: 3
Kreirano: 15.3.2015.
Img_0211_tiny
Prvenstvo Beograda u sprintu
Slika: 3
Kreirano: 23.10.2013.
Crkvasvetog_mine_i_tiny
Treska, Lukovska Banja
Slika: 25
Kreirano: 23.5.2013.
Imgp9256_tiny
Maglič, Kopaonik, Jošanička Banja
Slika: 7
Kreirano: 22.5.2013.
Sledeće akcije:
8. Međunarodni uspon na Ruj "1.706 snova"
Datum:16.6.2017. - 18.6.2017.
Planinarstvo
10. Dani jorgovana, Tupižnica
Datum:27.5.2017.
Planinarstvo
Golija, Jankov kamen (1833 m)
Datum:27.5.2017. - 28.5.2017.
Planinarstvo
Najnoviji izveštaji:
Avala - sređivanje staze Leštane - Avala
Kreirano: 12.12.2016.
Planinarstvo
Orijentiring takmičenje Pro Srbija
Kreirano: 20.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u orijentiringu 2016
Kreirano: 13.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u noćnom orijentiringu
Kreirano: 8.10.2016.
Orijentiring
XI memorijal Buda Radović
Kreirano: 23.9.2016.
Orijentiring