Prijava
| Registrujte se
GRČKA: Sveta Gora, Hodočašće svetogorskim stazama, Hilandar
Datum održavanja: 26.5.2017. - 30.5.2017.
Vodič ture: Dragan Pavlović
Cena:

СВЕТА ГОРА

ХОДОЧАШЋЕ СВЕТОГОРСКИМ СТАЗАМА

ХИЛАНДАР

Есфигмен, Ватопед, Пантократор, Ставроникита, Кареја, Скит Светог Андеја, испосница Св. Саве

                                                                                       26 – 30. мај

Шетајући светогорским стазама улазите у једну другу димензију живота. Осетићете унутрашњи мир који вас опија и приближава Господу. У дубини душе чућете шапутање анђела који вас окружују и прочишћавају ваше биће. Схватићете суштину и важност живота. Добићете такву снагу да ћете по повратку са Свете Горе све што сте започели завршити много брже и лакше.

26. 05. петак.  Полазак у 16.00 са малог паркинга Општине Нови Београд.

27.05. субота. У јутарњим сатима стижемо у Уранополис. Следи

 набавка дозволе за улазак на Свету Гору и куповина бродске карте. Провера ранчева и ствари које се носе са собом, вишак ствари остављамо у мини бусу. Ранац треба да буде лак за ношење (никако путне торбе или неке импровизоване торбе).

 У 9.30 укрцавање на брод и два сата вожње до Дафни. Дафни је главна светогорска лука, мало место које припада Кареји и у којем се налази станица светогорске полиције и царинарница. По доласку у Дафни улазимо у аутобус који нас вози једно 10 км до Кареје. Смештамо се у скит Светог Андреја где ноћимо. Присутвоваћемо вечерњој и јутарњој служби. Истог дана обићићемо Кареју, (Кареја је главни административни центар Свете Горе у коме се налазе сви самоуправни органи), манастир Кутлумуш и испосницу Светог Саве.

28.05. недеља. После јутарње службе и ручка крећемо старом светогорском стазом ка манастиру Ставроникита. По обиласку манастира настављамо пешачење ка манастиру Пантократор, а затим до манастира Ватопед, где ћемо ноћити. Укупно ће мо прећи 17 км (5-6 сати хода). У Ватопеду ћемо присуствовати вечерњој сужби и монашкој вечери.

Напомена: ко не жели или не може да пешачи, може стићи до манастира Ватопед из Кареје такси комбијем.

29.05. понедељак. Рано устајање, присуствовање јутарњој служби. После ручка око 9 крећемо ка Хиландару. Стаза нас води поред мора. Чудан је осећај ићи овом стазом Светога Саве. На многим местима камење на стази је толико углачано, да морате опрезно газити да се не бисте отклизнули. Проћи ћемо и поред манастира Есфигмен који ћемо обићи и купити јако добар мед. На само 1.5 км, од Есфигмена је и наш манастир Хиландар. По доласку у Хиландар, смештамо се у манастирски конак, присуствоваћемо вечерњој служби и вечери. После вечере обилазимо манастирски комплекс. Можемо отићи до пирга краља Милутина. Ноћење.

Овог дана пешачимо 15 км. Око 3 сата хода.

30.05. уторак. Рано устајање и од 4.00 присуствовање јутарњој служби и литургији. По завршеној служби и ручку, обилазак ризнице и куповине сувенира у хиландарској продавници. У 12.00 светогорским аутобусом возимо се до луке Јовањица, а одатле бродом до Уранополиса, где нас чека наш мини бус. У Београд стижемо следећег дана у јутарњим сатима.

Напомена: Ово није туристичка тура. Није напорна, али да бисте ходочастили Светом Гором морате да будете у доброј кондицији.

Цена пута: 130 евра

Пријава уз аконтацију од 100 евра

У цену улази: пут са путаринама, вођење по Светој Гори са спавањем и храном у појединим манастирима.

У цену не улази: такса за улазак на Свету Гору која се плаћа на лицу места и свако понаособ је подиже уз пасош (такса износи 25е), локални превоз бродом на Светој Гори  око 15 евра, путно осигурање, које свако за себе узима.

ОПРЕМА: ранац, лични прибор за хигијену, патике са добрим ђоном или планинарске трекинг ципеле, јакна, кишна кабаница, мајице за пресвлаку, једна кошуља са дугим рукавима за улазак у манастирску цркву, батериска лампа, чутурица за воду и нешто хране.

У случају одустајања a имена путника су послата у Хиландар, замена се не може извршити и у том случају се аконтација не враћа.

Број места је ограничен.

Пријава до 01. 05. 2017, како би на време била послата имена и бројеви пасоша ради регулисања дозволе за улазак на Свету Гору.

ИСПОВЕСТ И ПРИЧЕСТ У ХИЛАНДАРУ

Ко има жељу да се причести у Хиландару, треба да се припреми за причест. Исповедање у Хиландару врши духовник Хиландара отац Кирило на јутрењу од 04.00 до 05.30. Тада се може исповедити.

Савети за поклонике и шта је важно имати на уму

Ходочашће на Свету Гору није обично туристичко путовање.

Света Гора је место молитве и монашког тиховања и имајући то на уму избегавајте гласно комуницирање, певање непримерених песама и свако ометaње молитве.

Монахе ословљавајте са ''оче'', немојте их ометати у њиховим послушањима и досађивати им непотребним питањима.

У току свог боравка на Светој Гори будите прикладно обучени, чак и при највишим температурама није дозвољено ношење кратких панталона и атлет мајица.

При уласку у манастир упутите се у гостопримницу (Архондарики) где ћете сачекати да вас гостопримац понуди послужењем и упути у келије (уколико ноћите) или да вас одведе у цркве уколико ћете се само поклонити светињама. Већина манастира поседује агрегат и централно грејање, али је ипак потребно понети батеријску лампу.

Са собом понесите само најнеопходније да вам тежак терет не би представљао проблем на светогорским стазама.

На Светој Гори се не једе месо, али је чак и у току поста храна разноврсна. Немојте се плашити да ћете остати гладни.

У манастиру можете остати 24 сата уколико не постоји посебан благослов.

Са ваше стране било би лепо да оставите прилог наспрам ваших могућности. Уз прилог можете оставити списак имена живих и упокојених да би били помињани на Св. Литургији.

Готово сваки манастир има продавнице у којима можете купити књиге, разгледнице, бројанице, крстиће, тамјан, а такође и мед, вино и друге манастирске производе.

Сваки манастир на Светој Гори има телефонску говорницу. Картицу можете купити у манастирским продавницама .

Већи део Свете Горе покривен је мрежом мобилне телефоније

У манастирима пристојност налаже да устанете на јутарњу молитву која почиње веома рано u 4 часова по грчком времену, Ако вам је то прерано устаните бар на Св. Литургију која почиње између 5 и 6 часова.

На Светој Гори није дозвољен риболов и купање и мору.

У манастирима је леп обичај да се поклоници прихвате неког послушања. Можете помоћи монасима у кухињи око прања судова, чишћења келија, башти и сл.

За остале информације обратити се организатору и водичу.

Драган Павловић; тел. 064 167 44 34

Е- mail:  drag_pav@yahoo.com

Najnovije galerije:
Img_0039_tiny
Škola orijentiringa
Slika: 3
Kreirano: 15.3.2015.
Img_0211_tiny
Prvenstvo Beograda u sprintu
Slika: 3
Kreirano: 23.10.2013.
Crkvasvetog_mine_i_tiny
Treska, Lukovska Banja
Slika: 25
Kreirano: 23.5.2013.
Imgp9256_tiny
Maglič, Kopaonik, Jošanička Banja
Slika: 7
Kreirano: 22.5.2013.
Sledeće akcije:
Komovi i Uvačko jezero
Datum:31.8.2017. - 3.9.2017.
Planinarstvo
Đeravica (2.656 m), NP Prokletije
Datum:4.8.2017. - 6.8.2017.
Planinarstvo
16. Vidovdanski uspon na Rtanj
Datum:24.6.2017. - 25.6.2017.
Planinarstvo
Vlasina, Čemernik (1638 m)
Datum:14.7.2017. - 16.7.2017.
Planinarstvo
Šar planina, Vidovdan na Kosovu i Metohiji
Datum:23.6.2017. - 25.6.2017.
Vodič: Goran Joka
Planinarstvo
Najnoviji izveštaji:
Čišćenje resničkog jezera Pariguz
Kreirano: 27.5.2017.
Planinarstvo
Avala - sređivanje staze Leštane - Avala
Kreirano: 12.12.2016.
Planinarstvo
Orijentiring takmičenje Pro Srbija
Kreirano: 20.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u orijentiringu 2016
Kreirano: 13.11.2016.
Orijentiring
Prvenstvo Srbije u noćnom orijentiringu
Kreirano: 8.10.2016.
Orijentiring