Почетна

Претрага сајта

   Добродошли на званичну страницу
 Планинарско-скијашког клуба
"Копаоник" Београд

Прочитај више
 

Планинаримо заједно !

Најаве планинарских акција Драги пријатељи, чланови ПСК „Копаоник” Београд и сви љубитељи природе Планинарско-скијашки клуб „Копаоник” сваког викенда организује више разноврсних и веома атрактивних планинарских акција у земљи и иностранству, скијашких и активности из оријентиринга, али и упознавање са дивљом јестивом флором и фауном.

 

Прочитај више

Копаоник

О планини Копаоник
Копаоник је највећа планина Централне Србије, пружа се раз гранатим гребеном у дужини од 82km, правцем од подбрђа изнад Косовске Митровице, у правцу северозапада, преко низа вр хова виших од 1.600 m, до највишег дела масива, тзв. са познатим врховима: Гобеља (1.934 m), Караман- Вучак (1.936 m), Суво Рудиште (1.976 m) и Панчићев врх (2.016 m).

Прочитај више
 

Планинарски дом

О планинарском дому
Скијашко-планинарски дом "Копаоник" (скраћено СПД "Копаоник") налази се у средишту туристичког центра Копаоник на локацији Марина вода (1720 мнв), поред асфалтног пута. Капацитет дома је 55 лежаја..

Прочитај више
 

Састанци клуба 


Састанци с чланством одржавају се сваког понедељка у термину од 19:30 - 20:30 у сали МЗ Теразије на локацији Теразије 46. Учлањење у Друштву могуће је у наведеном термину.. 

Прочитај више
 

Оријентиринг

Оријентиринг је спорт где такмичар(ка) уз помоћ карте и компаса за најкраће време треба да пронађе на терену одређени број контролних тачака и то оним редоследом како је нацртано на карти. Такмичари на основу свог знања и искуства у читању карте доносе одлуку о томе којим правцем се треба кретати како би се најбрже стигло до задате контролне тачке.Оријентиринг је спорт за све, а такмичарске категорије су од 10 година па све до 65 и више. Поред такмичарског, оријентиринг представља и породичну разоноду јер се њиме могу бавити истовремено све генерације.

Прочитај више
 

Предстојеће акције

Оријентиринг
23 септембар 2017

ДАН ЧИСТИХ ПЛАНИНА 2017 - Рајац

Водич: Петар Бојовић
Место одржавања: Рајац
ДАН ЧИСТИХ
Планинарење
23 септембар 2017

ГРЧКА - ПОЛУОСТРВО ПИЛИОН, АГРИОЛЕФКЕС (1471 м)

Водич: Станоје Стојковић
Место одржавања: Грчка: Пилион, Кала Нера
Планинарење
23 септембар 2017

BIH: Konjuh, Panonska jezera, Tuzla

Водич: Milan Samardžija
Место одржавања: Bosna i Hercegovina
Vreme održavanja: 23. i 24. septembar 2017. g.
Планинарење
29 септембар 2017

GRČKA: PRATEĆI ODISEJEV PUT - JEDRENJE I TREKING - JONSKA OSTRVA (Lefkada, Kefalonija, Itaka, Kalamos, Meganisi) Kula (Δ430 m). 29.09. - 07.10. 2017 godine

Водич: Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Grcka
Plovidbom Jonskim morem saznajte zašto je ovaj deo Sredozemlja zapadno od Peloponeza jedna od najomiljenih nautičkih destinacija na svetu. Upoznajte neke od ostrva koje su poznate i kao posto
Планинарење
30 септембар 2017

ZLATIBOR, ZLATAR, KANJON UVCA, MOLITVA (1247 Δ ) 30.9-01.10.2017.

Водич: Zorica Jakovljevic
Место одржавања: Srbija, Zlatar, Zlatibor
Kanjon Uvca je jedan od najslikovitijih predela Srbije, eko oaza i prirodni rezervart. Kanjon Uvca je jedno od nekoliko preostalih staništa Beloglavog Supa, retke ptic
Планинарење
30 септембар 2017

VRŠAČKE PLANINE i BELOCRKVANSKA JEZERA Vršačka kula (399 m nv) – Đakov vrh (449 m nv)– plan. dom na Širokom bilu (246 m nv) – i kupanje na Belocrkvanskim jezerima

Водич: Marko Dragoljević
Место одржавања: Vršačke planine i Belocrkvanska jezera
                                                &nbs
Планинарење
30 септембар 2017

PALIĆ REPUBLIČKA AKCIJA 43. PALIĆKI SUSRETI PLANINARA 30.SEPTEMBRA 2017.

Водич: Jovan Đokić
Место одржавања: Kod Subotice
PALIĆlKO I LUDOŠKO JEZERO
Планинарење
07 октобар 2017

HOMOLJSKE PLANINE LUKIN KAMEN (515 m nv) – man. VITOVNICA – banja ŽDRELO

Водич: Marko Dragoljević
Место одржавања: 07.10.2017., Homolje - Lukin kamen
        HOMOLJSKE PLANINE      
Планинарење
07 октобар 2017

ADA - BICIKLIJADA

Водич: SLAVIŠA PETROVIĆ
Место одржавања: BEOGRAD
    
Планинарење
08 октобар 2017

Овчар и Каблар

Водич: Томислав Максимовић
Место одржавања: Овчарско-кабларска клисура
Vodič: Tomislav Maksimović    Vreme održavanja: 8. oktobar 2017. godine od 7.00 do 22.00 č. 
Планинарење
08 октобар 2017

Jablanik i Medvednik

Водич: Milan Samardžija
Vreme izvođenja: 8. oktobar 2017.
Планинарење
13 октобар 2017

JASTREBAC REPUBLIČKA AKCIJA 56. JASTREBAČKI MARŠ

Водич: Jovan Đokić
Место одржавања: Planina Jastrebac
Планинарење
14 октобар 2017

DELIBLATSKA PEŠČARA

Водич: SLAVIŠA PETROVIĆ
Место одржавања: BANAT - DELIBLATSKA PEŠČARA-ČARDAK
               
Планинарење
14 октобар 2017

Клисура Ђетиње

Водич: Боро пишчевић
Место одржавања: Ђетиња
  Клисура Ђетиње Кадињач
Планинарење
14 октобар 2017

Клисура Ђетиње

Водич: Боро Пишчевић
Место одржавања: Ђетиња
  Клисура Ђетиње Кадињач
Планинарење
15 октобар 2017

MAČVANSKIM STAZAMA-TERMALNA RIVIJERA BOGATIĆ

Водич: RADOVAN VUČKOVIĆ
Место одржавања: BOGATIĆ
     
Планинарење
21 октобар 2017

Сувобор, Рајац

Водич: Томислав Максимовић
Место одржавања: Рајац
Време одржавања: 21. октобар 2017. г.
Планинарење
01 новембар 2017

Afrika, Etiopija

Водич: Dragan Pavlović
Планинарење
10 новембар 2017

SLAVONSKE PLANINE

Водич: Radovan Vučković
Место одржавања: Republika Hrvatska -KUTJEVO
  
Датум одржавања акције: 23.2.2013.
Водич туре: Властимир Марјановић
Највиши врх(м): 1810
Број учесника: 15, Копаоник: 15
Пређено километара: 22
Надморска висина(м): У: 1450, С: 1250


На ову републичку акцију, путовали смо великим аутобусом, а у организацији ПК „Полицајац – Јосиф Панчић“ из Београда. Полазак из Београда је био у 5,40 часова. Путовали смо ауто-путем до Ниша а затим скренули у Јелашничку клисуру до с. Доња Студена, где смо стигли око 9,30.
У такозваном Штабу акције, у ОШ „Ђура Јакшић“, извршили смо пријаве организатору успона ПК „Железничар“ Ниш, тј. предали припремљене спискове наших учесника и том приликом су нам уручене учесничке књижице за планинаре који први пут врше успон и бонови за ручак.
Након обављених формалности и припрема, на успон крећемо у 9,40. Има подоста планинара из свих делова Србије и иностранства (Македонија, Босна, Бугарска), а добијамо информацију да је простор код планин. дома на Бојаниним водама закрчен возилима. Због закрчености пута и немогућности да се велики аутобус окрене, на успон крећемо из с. Горња Студена. Према броју паркираних аутобуса, закључујемо да је број учесника на нивоу ранијих година а можда и више, што се по завршетку успона и потврдило (980 учесника из 77 клубова).  
Временски услови, на почетку успона су били врло повољни – топло и ведро време, око 10 степени, без снега. Наравно - ходање асвалтним путем до Бојаниних вода није баш пријало, али шта је ту  је. Око 11, стижемо на Бојанине воде и заиста има доста возила али ништа претерано. Овде већ има и снега. Настављамо даље, а од групе остаје једна планинарка, која због здравствених разлога одустаје од успона. Стаза до превоја Девојачки гроб је оштрија, клизавија, местимично покривена снегом. Непосредно пред излазак на превој, припадници ГСС ПС Србије, поставили су гелендер – што знатно олакшава савладавање овог дела стазе. Код Девојачког гроба (12,45 час.), већ сусрећемо планинаре који се враћају са врха а који су кренули јутрос у 7 часова.
Након краћег одмора, настављамо даље. Стаза изнад превоја је напорнија, са снегом и клизавија а и ветар је доста јак. Напредујемо релативно брзо. Испод врха су чешћи одмори. На ивици гребена се виде снежне стреје, којима не прилазимо. На врх Трема 1.810 м, стижемо око 14,15 часова. Хладно је и јак ветар. Задржавамо се кратко и крећемо назад у 14,30.
Током спуштања, стаза је клизава али брзо напредујемо и на превој Девојачки гроб смо у 15,15 (за 45 минута). Правимо мало дужи одмор да би се сачекали. Пристиже и умор, па је даље спуштање – спорије и опрезније због клизаве стазе. До Бојанининих вода нам треба 1,5 сат (16,45 часова).    
Ту одлучујемо, да позовемо возача Николу да аутобус довезе – да би избегли спуштање асвалтним путем. После извесног чекања, сазнајемо да је стигао испод Бојаниних вода и окренуо се за повратак  Крећемо до аутобуса и у с. Д. Студена стижемо око 18 часова.
Организатор је припремио вечеру – пасуљ са салатом од киселих краставаца, који нам после напорног успона веома прија. Ту је и зајечарско ладно. Уз вечеру, препричавају се утисци са успона и наставља дружење. У 19 часова, је уручење Захвалница и за Београд крећемо у 19,15 часова.
Са једном краћом паузом, у Београд стижемо у 22,45 часова, таман да се ухвати градски превоз до кућа.   
ЗАКЉУЧАК:
Наш Клуб је акцију ове године извео у једном дану – одлазак, успон и повратак, што је напорнија варијанта, али могућа. Акцију смо заједно организовали са ПК „Полицајац – Јосиф Пнчић“ из Београда, и то уз врло добру сарадњу. Пређено је око 22 км, и од 15 планинара на врх се попело 14 што је одлично.   
Учесници акције су били задоваљни организацијом и начином путовања.