Почетна

Претрага сајта

   Добродошли на званичну страницу
 Планинарско-скијашког клуба
"Копаоник" Београд

Прочитај више
 

Планинаримо заједно !

Најаве планинарских акција Драги пријатељи, чланови ПСК „Копаоник” Београд и сви љубитељи природе Планинарско-скијашки клуб „Копаоник” сваког викенда организује више разноврсних и веома атрактивних планинарских акција у земљи и иностранству, скијашких и активности из оријентиринга, али и упознавање са дивљом јестивом флором и фауном.

 

Прочитај више

Копаоник

О планини Копаоник
Копаоник је највећа планина Централне Србије, пружа се раз гранатим гребеном у дужини од 82km, правцем од подбрђа изнад Косовске Митровице, у правцу северозапада, преко низа вр хова виших од 1.600 m, до највишег дела масива, тзв. са познатим врховима: Гобеља (1.934 m), Караман- Вучак (1.936 m), Суво Рудиште (1.976 m) и Панчићев врх (2.016 m).

Прочитај више
 

Планинарски дом

О планинарском дому
Скијашко-планинарски дом "Копаоник" (скраћено СПД "Копаоник") налази се у средишту туристичког центра Копаоник на локацији Марина вода (1720 мнв), поред асфалтног пута. Капацитет дома је 55 лежаја..

Прочитај више
 

Састанци клуба 


Састанци с чланством одржавају се сваког понедељка у термину од 19:30 - 20:30 у сали МЗ Теразије на локацији Теразије 46. Учлањење у Друштву могуће је у наведеном термину.. 

Прочитај више
 

Оријентиринг

Оријентиринг је спорт где такмичар(ка) уз помоћ карте и компаса за најкраће време треба да пронађе на терену одређени број контролних тачака и то оним редоследом како је нацртано на карти. Такмичари на основу свог знања и искуства у читању карте доносе одлуку о томе којим правцем се треба кретати како би се најбрже стигло до задате контролне тачке.Оријентиринг је спорт за све, а такмичарске категорије су од 10 година па све до 65 и више. Поред такмичарског, оријентиринг представља и породичну разоноду јер се њиме могу бавити истовремено све генерације.

Прочитај више
 

Предстојеће акције

Оријентиринг
23 септембар 2017

ДАН ЧИСТИХ ПЛАНИНА 2017 - Рајац

Водич: Петар Бојовић
Место одржавања: Рајац
ДАН ЧИСТИХ
Планинарење
23 септембар 2017

ГРЧКА - ПОЛУОСТРВО ПИЛИОН, АГРИОЛЕФКЕС (1471 м)

Водич: Станоје Стојковић
Место одржавања: Грчка: Пилион, Кала Нера
Планинарење
23 септембар 2017

BIH: Konjuh, Panonska jezera, Tuzla

Водич: Milan Samardžija
Место одржавања: Bosna i Hercegovina
Vreme održavanja: 23. i 24. septembar 2017. g.
Планинарење
29 септембар 2017

GRČKA: PRATEĆI ODISEJEV PUT - JEDRENJE I TREKING - JONSKA OSTRVA (Lefkada, Kefalonija, Itaka, Kalamos, Meganisi) Kula (Δ430 m). 29.09. - 07.10. 2017 godine

Водич: Rajko Jakovljevic
Место одржавања: Grcka
Plovidbom Jonskim morem saznajte zašto je ovaj deo Sredozemlja zapadno od Peloponeza jedna od najomiljenih nautičkih destinacija na svetu. Upoznajte neke od ostrva koje su poznate i kao posto
Планинарење
30 септембар 2017

ZLATIBOR, ZLATAR, KANJON UVCA, MOLITVA (1247 Δ ) 30.9-01.10.2017.

Водич: Zorica Jakovljevic
Место одржавања: Srbija, Zlatar, Zlatibor
Kanjon Uvca je jedan od najslikovitijih predela Srbije, eko oaza i prirodni rezervart. Kanjon Uvca je jedno od nekoliko preostalih staništa Beloglavog Supa, retke ptic
Планинарење
30 септембар 2017

VRŠAČKE PLANINE i BELOCRKVANSKA JEZERA Vršačka kula (399 m nv) – Đakov vrh (449 m nv)– plan. dom na Širokom bilu (246 m nv) – i kupanje na Belocrkvanskim jezerima

Водич: Marko Dragoljević
Место одржавања: Vršačke planine i Belocrkvanska jezera
                                                &nbs
Планинарење
30 септембар 2017

PALIĆ REPUBLIČKA AKCIJA 43. PALIĆKI SUSRETI PLANINARA 30.SEPTEMBRA 2017.

Водич: Jovan Đokić
Место одржавања: Kod Subotice
PALIĆlKO I LUDOŠKO JEZERO
Планинарење
07 октобар 2017

HOMOLJSKE PLANINE LUKIN KAMEN (515 m nv) – man. VITOVNICA – banja ŽDRELO

Водич: Marko Dragoljević
Место одржавања: 07.10.2017., Homolje - Lukin kamen
        HOMOLJSKE PLANINE      
Планинарење
07 октобар 2017

ADA - BICIKLIJADA

Водич: SLAVIŠA PETROVIĆ
Место одржавања: BEOGRAD
    
Планинарење
08 октобар 2017

Овчар и Каблар

Водич: Томислав Максимовић
Место одржавања: Овчарско-кабларска клисура
Vodič: Tomislav Maksimović    Vreme održavanja: 8. oktobar 2017. godine od 7.00 do 22.00 č. 
Планинарење
08 октобар 2017

Jablanik i Medvednik

Водич: Milan Samardžija
Vreme izvođenja: 8. oktobar 2017.
Планинарење
13 октобар 2017

JASTREBAC REPUBLIČKA AKCIJA 56. JASTREBAČKI MARŠ

Водич: Jovan Đokić
Место одржавања: Planina Jastrebac
Планинарење
14 октобар 2017

DELIBLATSKA PEŠČARA

Водич: SLAVIŠA PETROVIĆ
Место одржавања: BANAT - DELIBLATSKA PEŠČARA-ČARDAK
               
Планинарење
14 октобар 2017

Клисура Ђетиње

Водич: Боро пишчевић
Место одржавања: Ђетиња
  Клисура Ђетиње Кадињач
Планинарење
14 октобар 2017

Клисура Ђетиње

Водич: Боро Пишчевић
Место одржавања: Ђетиња
  Клисура Ђетиње Кадињач
Планинарење
15 октобар 2017

MAČVANSKIM STAZAMA-TERMALNA RIVIJERA BOGATIĆ

Водич: RADOVAN VUČKOVIĆ
Место одржавања: BOGATIĆ
     
Планинарење
21 октобар 2017

Сувобор, Рајац

Водич: Томислав Максимовић
Место одржавања: Рајац
Време одржавања: 21. октобар 2017. г.
Планинарење
01 новембар 2017

Afrika, Etiopija

Водич: Dragan Pavlović
Планинарење
10 новембар 2017

SLAVONSKE PLANINE

Водич: Radovan Vučković
Место одржавања: Republika Hrvatska -KUTJEVO
  
Датум одржавања акције: 11.1.2014.
Водич туре: Марко Марјановић
Највиши врх(м): 1560
Број учесника: 14, Копаоник: 14
Пређено километара: 12
Надморска висина(м): У: 1200, С: 1200


Према плану, на акцију смо путовали великим аутобусом на спрат предузећа из Београда, а у организацији „КАУП“ Београд, са поласком из Београда у 06,15 часова. Путовали смо ауто-путем до Параћина а затим магистралним путем Параћин – Зајечар. У 8,50 часова, стижемо у близини сепарације Мирово и из аутобуса излазе сви планинари,  јер због лепог времена одлучују да иду на успон на планину Ртањ – северном страном.

 

Према броју паркираних аутобуса, закључујемо да је број учесника на нивоу ранијих година а можда и већи, што се по завршетку успона и потврдило (око 1.300 учесника из преко 80 клубова и више земаља). 

 

Успон северном страном Ртња се врши: сепарација Мирово – превој – врх Шиљак 1.560 м – серпентинске стазе – превој Бабе – насеље Ртањ.

 

Стаза је маркирана у целини и то новом маркацијом, али је зановљена само у смеру ка врху и одличном је стању.

 

Тежина пешачке стазе: тешка стаза са стрмим успоном.

 

Потребно време за успон: 4,5 сати.

 

Временски услови били су невероватни за ово доба године, веома повољни за успон, сунчано, топло око 12 степени, такорећи без ветра током целог успона. Како многи рекоше – да сигурно овако топло време неће бити наредних педесет година. На планини је  све време било топло и сунчано тако да смо имали утисак да је у питању летњи успон јер су планинари током спуста јужном страном седели и лежали у трави поред стазе и сунчали се. Организатор је анимирао мештане из с. Мужинац, да изнад превоја «Бабе» сачекају планинаре и по веома популарним ценама понуде чај, грејану ракију, ртањски чај, лепињу са сиром и др. Један несвакидашњи призор 11. јануара на планини Ртањ.

 

Захваљујући изузетно повољних временских услова и сам спуст је био много бржи тако да су се до 17 часова и последњи припадници ГСС-а спустили у Рударско насеље. Није било повреда код учесника акције.

 

По спуштање у рударско насеље Ртањ, сви учесници су ручали у ресторану ТУК Ртањ и наставили са дружењем. Ручак се ове године плаћао 250,00 динар. Организатор акције, ОПСД «Драган Радосављевић» из Зајечара, је добро организовао акцију, и сви учесници су  добили учесничку књижицу, признање они који су освојили неку од значака успона и печат акције. Замерка организатору, због спосрости у евидентирању учесника, мада су пре успона предате коверте са списком учесника – много се чекало на додели и овери учесничких књижица. Ни ове године, као и неколико прошлих  није било додела значки, због необезбеђених новчаних средстава. Међутим, значке успона биле у слободној продаји по цени од 200,00 динара, па чак и бронзане, сребрне и златне. 

 

За Београд смо кренули у 19,00 часова, што је са пола сата закашњења у односу на сатницу због лоше организације верификације и евиденције успона од стране организатора, који су са доста људи и шест рачунара до доласка планинара са успона обрадили само трећину учесничких књижица. Велике гужве у жељи да сви верификују своје учешће није било брзо. Уз краћу паузи на ОМВ пумпи у Београд смо стигли у 21,50 часова, захваљујући добром аутобусу и возачу.

 

 

 

ЗАКЉУЧАК:

 

 

 

На акцији је, захваљујући лепом времену, био велики број учесника, и укупно гледано, била је боља организација него прошле године, од стране ОПСД „Драган Радосављевић“ из Зајечара. На успону је била и већа група спасиоца ГСС Планинарског савеза Србије.

 

Наш Клуб је акцију и ове године извео у једном дану – одлазак, успон и повратак, што је напорнија варијанта, али финансијски јевтинија. Акцију смо заједно организовали са „КАОП“ из Београда, и то уз врло добру сарадњу водича оба клуба.   

 

Учесници акције су били задовљни организацијом и начином путовања.

 

в о д и ч

 

Марко Марјановић

 

Тел. 011/227-2100, 060/0385-689

 

И-мејл: марјановиц.марко26@гмаил.цом

 

матични број ПСС 132